Aktuality z Metodického portálu RVP.CZ (09/2020)

Aktuální vzdělávací příspěvky z Metodického portálu RVP.CZ

Metodický portál RVP.CZ slouží jako základní online metodicko-didaktická podpora učitelům. Nabízí zdarma zajímavé a inspirativní materiály do výuky napříč vzdělávacím systémem. Aktuálně si vás dovolujeme upozornit na následující příspěvky:

Učitelské podcasty (13. akce Virtuálního Digicentra)

Náš seriál Na Spomocníkovi, ve kterém prezentujeme učitele a další osobnosti z oblasti vzdělávání, určitě znáte. Co kdyby se ale moderátorkami a moderátory stali sami učitelé a prezentovali podobným způsobem jiné učitele a žáky? A právě o tom je 13. akce Virtuálního Digicentra Elixíru do škol.

Během natáčení vás určitě napadne, jak by se tento typ aktivity dal využít ve škole či distančně v různých předmětech nebo i mezipředmětově, kde již v roli moderátorů nefigurujete vy, ale samotní žáci.

Více zde.

Platformy a systémy pro školní komunikaci a spolupráci

Studie shrnující vlastnosti nástrojů pro podporu výuky prostřednictvím technologií (hybridní, distanční, na dálku), které by měly být součástí v praxi používané jednotné školní platformy. Jedná se o znalosti, bez nichž se neobejde žádný školní ICT metodik, a v naší současné situaci se hodí i všem učitelům.

Škola na dálku přinesla do školství jeden nový fenomén, potřebu synchronně – tedy v jeden okamžik – propojit společně žáky i učitele. Synchronní online komunikace nebyla v minulosti v českých školách příliš využívána, lépe ji znali jen někteří učitelé ze svého vzdělávání formou online webinářů. Možnost synchronní online komunikace prostřednictvím videohovoru udělala ale obrovský skok, a dnes s ní má zkušenost významná část učitelů a žáků.

Více zde.

Jak a proč natáčet videa do výuky

Článek nabízí základní vhled do natáčení videí ve školní praxi. Nabízí přehled kroků, které musíme uvážit, pokud chceme videoobsah připravit a tvořit. Prochází fází plánů, přípravy natáčení, vlastní tvorby a postprodukce. Speciální pozornost je zaměřená na nástroje, které umožňují střih a úpravu videa.

Natáčet video je obecně poměrně složitou činností, kterou lze udělat velice rychle a jednoduše, stejně jako s ním pracovat sofistikovaně a profesionálně. Na jedné straně stojí nahrávání mluvící hlavy například v Google Meet s prezentací nebo sdílenou obrazovkou; na straně druhé pak profesionální studiové scény.

Více zde.

 

(Zdroj obrázku: Free-Photos. Pixabay.com: [online]. [cit. 2020-09-22]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/photos/home-office-workstation-office-336377/>.)