Překlenutí mezery v digitálních kompetencích

Autor: Josef Dašek Publikováno: 28. září 2020 28.09.2020

Programátor a vývojář jsou jedny z nejvyhledávanějších profesí. Jejich poptávka daleko převyšuje nabídku v Evropě i ve zbytku světa. Proto je popularizace programování a představení programování dětem v raném věku důležitější, než kdy jindy. Pro zaškolení nové generace programátorů v Evropě existuje naštěstí celá řada programů a organizací, které se tomu věnují.

Dítě sedí doma a jeho pozornost se soustředí na obrazovku ukazující trojrozměrný svět videohry, postavený pouze z malých 3D kostek. Jsou zcela ponořeni do této říše, když pohybují svou postavou z místa na místo. Nejsou však ve světě vytvořeném programátory v Silicon Valley, ale jde o jejich vlastní tvorbu – Minecraft, jednu z nejpopulárnějších počítačových her všech dob.

V hranatém, ale okouzlujícím virtuálním světě je vesnice ohrožena požárem a mladý hráč musí naprogramovat svého pomocníka, malého robota, aby odstranil suchý podrost a zabránil tomu, aby plameny pohltily celou vesnici. Ale tato hra není čistě jenom pro zábavu, ve skutečnosti své hráče seznamuje s podstatou programování a zároveň je učí řešit problémy a být invenční. Vítejte ve světě výuky 21. století!

Vytvářejme digitální svět!

Jedna maďarská společnost chce stavět na dovednostech blokového kódování získaných z her, jako je Minecraft, a pomoci jim v budoucnu vytvářet vlastní hry nebo aplikace. Logiscool byla zahájena v roce 2014 a je to škola programování, kde se učiteli stanou studenti vysokých škol, kteří pomáhají vzdělávat své mladší vrstevníky, kteří začínají s kódováním již od šesti let.

„Každý, kdo získá tyto znalosti, bude nejen uživatelem, ale také tvůrcem digitálního světa,“ říká Anita Breuer, spoluzakladatelka Logiscool. Její společnost nyní působí na třech kontinentech v 15 zemích. Očekává se, že na maďarském trhu práce je v současné době zapotřebí přibližně 20 000 až 30 000 vývojářů, avšak podle Anity Breuerové tato mezera narůstá, obzvlášť, když vezmeme v úvahu jiné profese, které vyžadují určité schopnosti programování.

Stále rostoucí počet lidí připouští, že v dnešním digitálním období inovací, robotizace a informatického myšlení se programování stalo nezbytnou dovedností a mělo by se učit na stejné úrovni jako čtení, psaní a matematika. Mezitím se Minecraft, Logischool a programy jako Evropský týden programování snaží překlenout propast a vycvičit novou generaci kodérů.