Týdenní hlášení #7 2021

Opis týdenního hlášení z FB DigiKoalice školám ze dne 15. února 2021.

V dnešním Týdenním hlášení 7⃣ se zaměříme především na děti a mládež! Nemusíte se však bát, že bychom zapomněli na učitele, kteří jsou pro obě zmíněné skupiny velmi důležití.

Hlavní zpráva: Revoluce v informatice …aneb přečtěte si článek na ČT24 k revizím ICT na ZŠ. Důležitost změn v této oblasti zmiňuje v článku např. Dan Lessner z Jednota školských informatiků (JSI): „Nový Rámcový vzdělávací program reflektuje měnící se svět, kdy s technologiemi nepracují zdaleka jen ,ajťáciʼ.” ➡️ bit.ly/Zmena_RVP_ICT.

Ze sítě MŠMT a Národní pedagogický institut ČR

  • Portfolio absolventa SŠ, to je oč tu běží… k čemu je, proč ho mít a jak se na něho bude koukat potenciální zaměstnavatel? O tom všem a ještě o něčem navíc se můžete dozvědět na webináři projektu P-KAP ➡️ bit.ly/PortfolioAbsolventa.

Novinky a události (nejen) od našich členů, které by vám neměly uniknout.

  • Od absolventského portfolia se přesuneme k těm nejmenším. I pro ně existuje mnoho digitálních nástrojů a aplikací, které jsou bezpečné a mohou být užitečné. A jaké to jsou? Tomu se věnuje Digitální zdraví dětí ➡️ bit.ly/AppProDeti.
  • Děti školou povinné by pak své digitální dovednosti měly rozvíjet zejména ve škole. K tomu je vhodná například Nová informatika, o které v rozhovoru vypráví učitelka Petra Boháčková ➡️ bit.ly/NovaInformatikaRozhovor.
  • No a když se děti něco naučí, mohou se pak účastnit soutěží jako je například Minecraft Cup. Více o něm například ve skupině Minecraft: Education Edition CZ ➡️ minecraftcup.cz/.
  • Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ve spolupráci s Lukefry vytvořili video kurz, ve kterém učí děti přemýšlet o bezpečnostních, sociálních a etických otázkách na internetu ➡️ bit.ly/OsvetaNUKIB.
  • A Lukefry se školství věnuje i jinak. Nedávno například udělal rozhovor s ministrem školství Robertem Plagou, ve kterém například navazují na výsledky dotazníku Česká středoškolská unie, o kterém jsme vás informovali už v lednu ➡️ bit.ly/LukefryPlaga.
  • V neposlední řadě máme 2⃣ tipy pro školy:

◾ Alza.cz nyní nabízí školám lepší podmínky pro nákup elektroniky, kterou mohou využít v rámci distanční výuky, ale i po jejím skončení ➡️ bit.ly/AlzaProSkoly.

◾ Druhým tipem je souhrnný materiál, který radí učitelům jak na distanční výuku. Sepsal ho Jeden svět na školách a dozvíte se v něm úplně všechno důležité snadno a rychle ➡️ bit.ly/DoporuceniJSNS.

Ufff, dnes to bylo o něco delší, ale prostě jsme vás o nic nemohli ochudit! I přesto vám v našem Týdenním hlášení něco chybí? Dejte nám vědět do komentářů