Hedy – snadnější a zábavnější textové programování

Autor: Josef Dašek Publikováno: 24. září 2021 24.09.2021

Autor: Ramon Moorlag, učitel informatiky v Nizozemsku, @Hedycode

Přechod z blokového programovacího jazyka, jako je Scratch, na textový programovací jazyk, např. Python, může být pro děti velkým skokem.
Proto Felienne Hermansová vytvořila jazyk Hedy, který mladé programátory postupně seznamuje s pravidly syntaxe.

„Blokové jazyky, jako je Scratch, jsou skvělým způsobem, jak žákům pomoci při prvních krůčcích v oblasti programování, protože nemají syntaxi, tedy přesný způsob, jakým je třeba formulovat příkazy. V blokových jazycích je syntaxe integrována do bloků, takže žáci mohou jen přetahovat bloky a vytvářet programy, které hned fungují.

Bloky jsou jistě skvělé, ale v určitém věku začnou děti cítit, že je to spíš hračka, a chtějí se naučit textové jazyky, jako je Python nebo JavaScript, protože je považují za dospělejší, výkonnější a skutečnější.

Do textových jazyků však může být zpočátku těžké proniknout. I něco tak relativně jednoduchého, jako je počítání do 10, vyžaduje, aby dítě napsalo na klávesnici:

pro i v rozmezí (1,11):

vytiskni(i)

Pokud udělá jen jedinou chybu, např. zapomene napsat uzavírací závorku, Python přestane fungovat. Zjistila jsem tedy, že i když děti mají velkou motivaci naučit se textové jazyky, může je to frustrovat. Nedávný výzkum mezi univerzitními studenty, kteří se učili programovat, ukázal, že i dobří studenti dělají syntaktické chyby v 50 % programů. Když víme toto, pak není divu, že naši středoškoláci mají problémy s tím, aby jim programy v Pythonu fungovaly správně. Věděla jsem, že pro ně musím vymyslet lepší řešení.

“Když vyučujeme běžné jazyky, jako je angličtina, děláme to postupně: učitelé pomalu zvyšují náročnost. Inspirovala jsem se tedy způsobem, jakým se vyučují jazyky na základní škole, a vytvořila jsem Hedy: stupňovitý programovací jazyk.”

Hedy se skládá z několika stupňů, z nichž každý obsahuje několik nových příkazů. V první úrovni můžete například jednoduše něco vytisknout na obrazovku příkazem vytiskni (print):

vytiskni ahoj všem!

Opakování něčeho lze provést pomocí příkazu opakuj (repeat)

opakuj 4x vytiskni „ahoj“

Program Hedy je k dispozici zdarma na adrese hedycode.com a lze jej používat v prohlížeči, podobně jako Scratch. V současné době má Hedy k dispozici třináct úrovní, přičemž každá úroveň obsahuje nové příkazy a učební materiály s vloženými pokyny a úkoly, a to v sedmi jazycích (nizozemština, angličtina, španělština, francouzština, němčina, italština a portugalština). Každá úroveň představuje lekci trvající přibližně 45 minut. Děti se mohou kdykoli přihlašovat a ukládat své programy.

Chcete vidět Hedy v akci?

Jsme zvědaví, co teď mladí lidé vytvoří díky Hedy na hedycode.com!

Zkušenosti učitele s programem Hedy

Ramon Moorlag, učitel informatiky v Nizozemsku, vysvětluje, jak jeho žáci používali Hedy.

„Program Hedy je velmi zábavný. Učíte se po krůčcích, soustředíte se na jeden koncept a nerozptylují vás konvence nebo překlepy, což hodně pomáhá.“

„Mým žákům ze sedmé třídy se Hedy velmi líbil. V lekci vždy vysvětlím jeden koncept, který procvičíme, a potom studenty vyzvu, ať jej použijí v libovolné podobě. Vytvořili tak nejrůznější věci, protože tento přístup studentům pomáhá tvořit interakci od samého začátku. Například jsem zaznamenal, že žáci vymýšlejí vtipy typu ťuk ťuk, prokletí, hádanky a interaktivní seznamy vánočních přání.“

„Není to tedy jen způsob, jak překlenout aktuální mezeru, ale také skvělý způsob, jak zapojit studenty do textového programování.“

„Po prvním spuštění kurzu Hedy jsem zjistil, že si studenti mnohem více věřili, když jsme pak začali s jednoduchými výukovými kurzy HTML a webu.“