Základní informace o iniciativě

Oblast vzdělávání a rozvoje: Informační a komunikační technologie (IKT) dále nedefinované
Téma: Digitální dovednosti, Vývoj mobilních aplikací, Vývoj webových stránek, Software, Robotika, Big Data, Kybernetická bezpečnost, Umělá inteligence
Cílová skupina: Digitální dovednosti ve vzdělávání
Úroveň digitálních dovedností: Střední, Základní
Druh iniciativy: Národní iniciativa

O iniciativě

Někdo propadne IT až v dospělosti, někdo už v dětství. CzechITas pořádají vzdělávací IT akce (kroužky, workshopy, tábory a další akce) pro holky a kluky od 8 do 18 let. Učí se tak základům programování, robotiky a práci s dalšími moderními technologiemi. Hravou formou se seznamují se světem informačních technologií, díky kterému si procvičí i své logické myšlení. CzechITas se chtějí  podílet na výchově nové generace IT uživatelů a vytvořit z nich aktivní tvůrce, kteří pomocí technologií budou měnit svět.

Nepřetržitý vývoj digitálních technologií nezastavíme. Počítačové znalosti začínají být stejně důležité jako umět cizí jazyky. Czechitas Nová Generace je tady od toho, aby zdravým způsobem představovala mladým svět IT a vzbudila v nich zájem o tuto oblast.

Podle Evropské komise bude v nejbližších letech Evropě chybět až 900 tisíc IT profesionálů. Tohle je velká šance a stojí za to se do toho vrhnout po hlavě! Nová generace by dokázala změnit svět k lepšímu pomocí technologií. Proto se CzechITas rozhodli pořádat akce nejen pro ženy, ale i pro děti a mládež. A to vše s pořádnou dávkou zábavy.

Kromě jiného CzechITas pořádají Girls Day (duben), EU Codeweek (říjen) či Hour of Code (prosinec) i Letní školu IT.

Letní škola IT je určen pro středoškolačky. Tybudou mají možnost vyzkoušet si různé oblasti IT (programování, tvorba webu, grafický design a spoustu dalšího). Cílem akce je inspirovat holky, aby chtěly zkusit IT a případně aby IT vnímaly jako přirozenou možnost svého dalšího vzdělání.

A z pravidelných akcí si děti v průběhu školního roku můžou vybrat z IT kroužků. Mladší děti (8-12 let) se učí programovat skrze programovací hračky, jako jsou Strawbies, Legoroboti a Ozoboti. Programují v jazyce Scratch. Starší děti (13-16 let) zase učíme programovat v jazyce Python.

Pro ty, kterým akce CzechITas nestačí (nebo se nemůžou zúčastnit) a jsou hladoví po dalších IT vědomostech, nabízí online tutoriály, ze kterých se děti (ale i rodiče) můžou učit z domova. Materiály jsou průběžně přidávány na web.