CodeWeek 2017 a 2018 – brněnské zkušenosti (Gymnázium Elgartova, ZŠ Gajdošova)

Autor: Barbora Havířová, Gymnázium Brno, Elgartova Publikováno: 14. října 2018 14.10.2018

V roce 2017 byla naše účast na Evropském týdnu programování velmi úspěšná. Podařilo se navázat spolupráci čtyřletého gymnázia Elgartova a základní školy Gajdošova a na obou školách zkvalitnit i zatraktivnit výuku informatiky.

Gymnázium Brno, Elgartova

V rámci akce „Programujeme s micro:bity“ studenti třetích ročníků gymnázia ve dvojicích či trojicích sami vedli hodiny informatiky v nižších ročnících. Představili kapesní programovatelný počítač BBC micro:bit a jeho programování pomocí bloků. Samotní lektoři se tím velmi rozvíjeli a zdokonalovali v prezentačních dovednostech.

Komunitní předávání znalostí a dovedností se v loňském roce osvědčilo, proto letos na gymnáziu během Evropského týdne programování 2018 přidáme stejnou formou do výuky nejen micro:bity, ale nově také ozoboty.

ZŠ Brno, Gajdošova 3

Některé studenty gymnázia šíření programátorského nadšení pohltilo natolik, že se rozhodli pomoci založit kroužek programování na blízké základní škole. Během Evropského týdne programování 2017 uspořádali a sami vedli dvě startovací akce pro děti 4. až 9. tříd „Představení BBC micro:bit“ a „Představení příslušenství k BBC micro:bit“. V dalších týdnech se střídali jako asistenti v kroužcích.

Na letošní rok plánujeme otevřít kroužek i pro mladší děti na prvním stupni, startovat budeme akcí „Programujeme i bez počítače“ s BeeBoty a BlueBoty. Kroužky pro druhý stupeň pokračují i letos, dokonce ve dvou úrovních. Začátečníkům představíme také ozoboty, ke kterým si vytiskneme příslušenství na 3D tiskárně. S pokročilými se těšíme se na stavění robotů poháněných micro:bity. U žádné z aktivit nebudou chybět studenti gymnázia.

Obě školy zakomponovaly díky úspěchu akcí programování micro:bitů do výuky v běžných hodinách informatiky a dále pokračují v rozjetém trendu. Letos plánujeme využít ozoboty a BeeBoty i ve výuce neinformatických předmětů.

Výuka, při které starší či zkušenější studenti učí mladší, se ukázala jako velmi přínosná pro všechny zúčastněné, proto ji dále rozvíjíme a podporujeme. Motivuje nás zejména velmi pozitivní zpětná vazba od zapojených dětí všech věkových kategorií.

Barbora Havířová
Gymnázium Brno, Elgartova

Gymnázium Brno, Elgartova: https://www.gymelg.cz/
Základní škola Brno, Gajdošova 3: https://www.zsgajdosova.cz/