Týdenní hlášení #4 2020

Opis týdenního hlášení z FB DigiKoalice školám ze dne 27. ledna 2020.

💡Přečetli jsme za Vás článek k Mezinárodní výzkumu digitálních dovedností ICILS 2018.

Z článku vyplývá, že jen samotný počítač ve třídě nestačí. Jak píše autor článku Ondřej Neumajer: “Žáci musí být v efektivním využívání digitálních technologií cíleně vedeni.” Obdobně je to i s učiteli, kteří pro zlepšení svých digitálních kompetencí potřebují cílenou podporu v používání technologií pro vyučování. (http://bit.ly/2Gmg3nj)

Zatímco mezinárodní výzkum ICILS organizuje IEA Education, v ČR jej realizuje Česká školní inspekce – analýzy, data, publikace.

🏫 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

* Digitální dovednosti zahrnují i práce s aplikacemi! MŠMT vypustilo do světa první mobilní aplikaci, která je schopná rychle a přehledně zjistit informace o všech evropských projektech podpořených z Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. (http://bit.ly/3aEBaz6)

❗️Pracovní příležitost – SYPO – Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů hledá KIMa pro Středočeský a Královéhradecký kraj. Vyvěste ve Vašich kabinetech! (http://bit.ly/2tDeejq)

🧐 Novinky a události (nejen) od našich členů, které by Vám neměly uniknout!

* Inspirace není nikdy dost. Nový článek na Metodický portál rvp.cz aneb inspirace a zkušenosti učitelů od Ludmily Kovaříkové nám přináší pár tipů ze zahraničí! Chcete zjistit co je to třeba teleprompt a k čemu může být dobrý při výuce? (https://gramotnosti.pro/XRFOCF)

* Zveme Vás na akci “Digitální gramotnost žáků aneb Steve Jobs taky nebyl ajťák”, kterou pořádá pořádaná Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje (KAP LK).

Akce se koná 6. února od 15:00 a koná se v Technická univerzita v Liberci. Jedním z organizátorů akce je i projekt Podpora rozvoje digitální gramotnosti.

* Dorazte se inspirovat na na Mezinárodní konferenci #DIDInfo, která se zaměřuje na aktuální trendy v oblasti didaktiky informatiky.

Akce proběhne 12-14. února v Liberci. (http://bit.ly/2NUXTxi)

* Blíží se Safer Internet Day 2020! Podpořte celosvětovou akci na podporu bezpečnějšího užívání Internetu. Akce vyvrcholí již 11. února a pokud se chcete zapojit, přihlaste se přes saferinternetday.org/register. #SID2020 #SaferInternetDay

Při té příležitosti také koukněte na projekt Bezpečně na netu od CZ.NIC.

❗️ Na závěr ještě jedna pozvánka na Debata | E-shop za 400 milionů nebo za víkend?, kterou pořádá Česko.Digital a Hlídač státu a jejímž cílem je otevřít dialog o moderním řízení IT zakázek a možných přenosech zkušeností z odborného prostředí.

Sdílejte mezi školy/učitele a za týden opět zde. Případně nám posílejte své náměty na digikoalice (et) npicr.cz.

Staňte se naším členem jednoduše přes digikoalice.cz/stante-se-clenem/ 😎

#DigiKoalice #DigiKoaliceSkolam #TydenniHlaseni