O kurzu

ONLIFE je otevřený vzdělávací program pro podporu výuku informační gramotnosti na SŠ napříč předměty. Vybírejte z více než 75 témat, různorodých vzdělávacích materiálů, a přizpůsobte si je své výuce.

12 modulů informační gramotnosti

Přes 75 užitečných témat napříč SŠ předměty. Zařaďte je jednoduše mezi vaše učivo. Od vyhledávání informací přes jejich hodnocení a zpracování až po témata mediální gramotnosti, informační bezpečnosti nebo základů zkoumání.

Editovatelné materiály

Všechny zdroje a materiály jsou zdarma (pod licencí Creative Commons , stačí uvést autory). Upravujte, kopírujte a přizpůsobujte si je svým potřebám a výukovým cílům.

Rozmanité otevřené vzdělávací zdroje

U každého tématu najdete texty, videa, předpřipravené prezentace, kvízy ​ se zpětnou vazbou, ale také pracovní listy, aktivity do hodiny nebo podcasty či chatbota. Vyberte si, co se vám bude právě hodit.

Do hodiny i na doma

Témata a materiály jsou plně dostupné online. Můžete si je rovnou otevřít, ale také stáhnout, upravit i vytisknout. Využijete je v hodinách ve škole, při distanční výuce i jako doplnění probírané látky.

Veďte studenty k samostudiu informační gramotnosti

Nabídněte svým studentům mikrokurzy ONLIFE, které jim pomůžou lépe zvládat učení a provedou je aktuálními tématy, ve kterých mizí hranice mezi online a offline prostorem.

Dejte nám vědět, co si o ONLIFE myslíte

Budeme vděční za spoluprácizpětnou vazbu i další sdílení programu. Neděláme ho sami pro sebe. Rádi poradíme, kde začít, vyslechneme si připomínky, jak program zlepšit, nebo navážeme spolupráci s vaší školou/třídou.

O projektu ONLIFE

Vzdělávací program informační gramotnosti pro střední školy tvoří odborníci z MUNI, kteří se tématem rozvoje informační gramotnosti mnoho let zabývají – empiricky i aplikačně – RNDr. Michal Černý a Mgr. Hana Tulinská.