O kurzu

Vítáme Vás v kurzu Bezpečně v kyber! Dozvíte se zde informace k oblasti vzdělávání v  kybernetické bezpečnosti a také o rizikových jevech a jejich prevenci na internetu. Kurzem můžete projít dvěma způsoby.

Kurzem můžete projít dvěma způsoby v základní a rozšířené verzi kurzu.

Základní verze by Vám měla dostačovat jako dobrý úvod do tématu rizikových jevů v kyberprostoru a jejich prevence. Setkáte se zde s tématy jako jsou sociální sítě, sexting nebo netolismus. Za základní verzi můžete získat certifikát potvrzující 3 hodiny studia.

V rozšířené verzi se kromě témat ze základní verze, dozvíte i o sociálních bublinách, internetové agresi nebo souvislostech poruch příjmu potravy a internetu. V rozšířené verzi kurzu naleznete také čtyři kapitoly věnované mediální gramotnosti. Za rozšířenou verzi můžete získat certifikát potvrzující 6 hodin studia.

Pro koho je kurz určen?

Kurz je určen především pro pracovníky prevence, a to nejen ve školách, ale také ve všech ostatních institucích. Užitečný ale také bude i pro všechny učitele, rodiče, studenty pedagogických fakult, policisty a kohokoliv dalšího, kdo se s touto problematikou setkává nebo se o ni zajímá.

Kurz je volně přístupný všem zájemcům a je jen na Vás, jakou verzi si vybere. Pokud chcete za kurz získat certifikát je třeba se i na začátku kurzu zaregistrovat. Pro pouhé procházení a prohlížení kurzu to však potřebné není.



NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) je ústředním správním orgánem pro kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů a kryptografické ochrany. Dále má na starosti problematiku veřejně regulované služby v rámci družicového systému Galileo. Vznikl 1. srpna 2017 na základě zákona číslo 205/2017 Sb., kterým se změnil zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti).