Kybernetická bezpečnost je pro nás všechny zásadním tématem: kybernetická rizika jsou na vrcholu seznamu globálních hrozeb po celém světě. Není proto divu, že EU investuje do řešení kybernetické bezpečnosti stále vyšší částky. I když můžeme vlastnit mnoho pokročilých ochranných systémů, budou fungovat pouze tehdy, pokud budeme mít odborníky, kteří je budou umět používat.

Jak mnozí z nás vědí, v EU i ve světě je velký nedostatek kvalifikovaných odborníků na kybernetickou bezpečnost. Jedna studie odhaduje, že Evropa se může v roce 2022 potýkat s nedostatkem 350 000 odborníků na kybernetickou bezpečnost. Děláme vše, co je v našich silách, abychom tuto situaci řešili. Jaký je však nejlepší způsob?

Mnoho lidí si na univerzitě vybere specializaci a poté se v tomto oboru uplatní. V Evropě nyní existuje více než 100 magistrů kybernetické bezpečnosti. Prosazujeme také, aby se kybernetická bezpečnost více uplatňovala v “běžném” studiu IT.

Univerzity poskytují vědecké vzdělání. Jejich cílem je vybudovat pevné základy pro hluboké porozumění kybernetické bezpečnosti po celou profesní dráhu člověka. Často jsou proto obory interdisciplinární a holistické. To znamená, že nemohou být vždy plně zaměřeny na kompletní přípravu lidí pro současný trh práce.

Pro práci s nejnovějšími nástroji (specifickými pro daného dodavatele) potřebuje odborník často specializované školení. Jedním z řešení by bylo, kdyby takové školení poskytl zaměstnavatel, ten však může projevit odpor. Pracovníci v oblasti kybernetické bezpečnosti jsou velmi žádaní, a proto patří k těm, které je nejtěžší udržet. Co když firma do vzdělávání pracovníka v oblasti kybernetické bezpečnosti hodně investuje, ale ten pak přejde ke konkurenci?

V Evropské komisi hledáme s našimi partnery kreativní řešení. Nejdříve se zabýváme problematikou na úrovni vysokoškolského vzdělávání.

“Naším cílem je prohloubit spolupráci mezi univerzitami a podniky, která povede ke vzájemnému učení a sdílení výsledků. Podporujeme nové magisterské programy v oblastech, kde jich zatím není dostatek, například v oblasti security-by-design.”

Komise je aktivní i na úrovni odborného vzdělávání. Poskytujeme například finanční podporu pro „kybernetické střelnice“: praktická prostředí, kde jsou situace simulovány velmi realistickým způsobem. To umožňuje získat rychlé praktické zkušenosti a zahrnuje podporu kybernetických cvičení pro klíčové oblasti, jako jsou energetické sítě a letectví.

V neposlední řadě není vždy možné, aby si každá organizace najala odborníka na kybernetickou bezpečnost. Některé malé společnosti mají pouze všeobecné IT specialisty. Tito lidé přesto musí být schopni chránit své systémy.

„Komise podporuje zvyšování kvalifikace a rekvalifikaci v oboru kybernetické bezpečnosti.“

Mnoho organizací podporovaných EU nabízí kybernetické kurzy pro IT specialisty: dobrým příkladem je CyberWiser.eu

Všemi těmito opatřeními Komise přispívá k řešení problematiky dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti. Měsíc kybernetické bezpečnosti je navíc skvělou příležitostí, jak upozornit na to, co EU může nabídnout v oblasti kybernetických dovedností, a jak obecně zvýšit povědomí o kybernetické bezpečnosti.

O Miguelu Gonzalez-Sanchovi 

Miguel González-Sancho je od července 2018 vedoucím oddělení “Technologie a budování kapacit v oblasti kybernetické bezpečnosti” v Evropské komisi, kde pracuje již více než 20 let, zejména na politických dokumentech a výzkumných a inovačních programech se zaměřením na sociální a ekonomický dopad digitálních technologií. Jeho předchozí pracovní zkušenosti zahrnují tyto pozice: vedoucí oddělení pro elektronické zdravotnictví, dobré životní podmínky a stárnutí; vedoucí oddělení pro administrativu a finance; zástupce vedoucího oddělení pro koordinaci politik; zástupce vedoucího oddělení pro technologie a sociální začleňování a člen kabinetu místopředsedy Evropské komise. Miguel vystudoval právo, obchodní administrativu, mezinárodní vztahy a evropské politiky.

@ Gorodenkoff – stock.adobe.com

⚠ Disclaimer: Text byl automaticky přeložen z evropské platformy Digital Skills and Jobs. Pokud jste v textu našli chyby, obraťte se, prosím, na digikoalice@npi.cz.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem