Jeden známý spisovatel kdysi řekl, že “všichni mluví o počasí, ale nikdo s ním nic nedělá”. Tato formulace je vtipná – i když samotné rčení naznačuje, že některé výzvy jsou prostě příliš velké na to, aby se daly překonat. Pro mnoho lidí je obrovský nedostatek talentů s důležitými dovednostmi v oblasti digitálních technologií považován právě za takovou výzvu.

Na situaci se dívám z jiného úhlu. Moje práce ve společnosti VMware spočívá výslovně v tom, že s nedostatkem talentů něco dělám. Skupina, kterou mám tu čest vést, VMware IT Academy, již léta pomáhá překlenout nedostatek kvalifikovaných pracovníků tím, že nabízí vzdělávací programy zaměřené na odborné dovednosti. A nedělá to jen společnost VMware. Technologické společnosti všech velikostí investují do snižování stavu chybějících talentů jako do způsobu, jak se odvděčit komunitě.

Propojení vzdělávání a podniků pro rozvoj dovedností, které budou mít budoucnost

V IT Academy si uvědomujeme obrovský potenciál partnerství veřejného a soukromého sektoru, které může snížit nedostatek kvalifikovaných pracovníků tak, jak by to nedokázal žádný z nich sám. Náš model spočívá v tom, že vzdělávacím institucím umožníme, aby své studenty učily odpovídající a žádané digitální dovednosti. Instituce již pokládají vzdělávací základy.

To, co přinášíme, jsou odborné znalosti a zdroje, které institucím umožňují vzdělávat se v oblasti vysoce specifických dovedností, které jsou na trhu práce okamžitě potřeba. Díky všestrannému vzdělání a dovednostem připraveným na práci se pak mohou účastníci vzdělávání zapojit do inkluzivní globální komunity a vést pozitivní změny.

Abychom vám přiblížili, jak to funguje, můžeme se podívat na jednoho z našich partnerů, eForHum, profesionální školicí a trenérskou organizaci se sídlem v italském Miláně. eForHum s námi spolupracuje nejen proto, aby nabídla podnikům v oblasti virtualizace a cloud computingu talenty, které potřebují, ale také proto, aby připravila studenty na lukrativní dlouhodobé zaměstnání jako odborníky na virtualizaci a cloud computing.

Využívají k tomu software, kurzy a certifikace VMware ve svých vzdělávacích nabídkách.

Investice do dovedností: od záliby o ICT až po práci programátora na plný úvazek

Jedním z takových studentů je Giorgio, žák z Milána. Když mu bylo 11 let, koupil si svůj první server na eBay. Mladík se věnoval studiu IT a navštěvoval vyšší střední školu zaměřenou na ICT. V posledním ročníku školy objevil IT akademii VMware a ta mu změnila život.

Jak uvedl:

“Bez IT Academy bych dnes byl pravděpodobně programátorem, protože to se ve škole učí nejvíc. Kdybych nedostal tuto příležitost, myslím, že bych si nenašel cestu. Vždycky jsem byl velmi zvídavý a měl jsem pro IT opravdovou vášeň. VMware IT Academy a eForHum mi daly příležitost ji formovat a pomohly mi objevit mou vášeň a byla to správná cesta.”

IT Academy v současné době podporuje více než 500 akademických institucí v celé Evropské unii prostřednictvím našich programových zdrojů.

Pokud se chcete dozvědět více o IT Academy a našem přístupu ke zmírňování problému chybějících kvalifikovaných IT odborníků, zveme vás, abyste se k nám připojili zde.  

O autorovi 

Vincent Herreman je hrdý otec, šťastný manžel, dychtivý žák a přirozený vůdce. Jeho posláním je rozšířit okruh svého vlivu a pomáhat všem, kteří se v něm nacházejí. Profesně tak činí od roku 2001, nejprve v oblasti služeb a později v oblasti řízení akademických programů. Pro společnost VMware pomáhá akademickým institucím připravovat jejich studenty na budoucí zaměstnání tím, že jim nabízí příslušné vzdělávací pomůcky, jako je software, obsah kurzů a možnost certifikace.

O VMWare

Společnost VMware je předním poskytovatelem multicloudových služeb pro všechny aplikace, které umožňují digitální inovace s podnikovou kontrolou.

© deagreez – stock.adobe.com

⚠ Disclaimer: Text byl automaticky přeložen z evropské platformy Digital Skills and Jobs. Pokud jste v textu našli chyby, obraťte se, prosím, na digikoalice@npi.cz.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem