V Irsku je více než 200 000 malých a středních podniků, od podniků řízených vlastníky v tradičních odvětvích až po rychle rostoucí a technologické start-upy, které v konečném důsledku představují přibližně polovinu veškeré zaměstnanosti v zemi.

Ve Skillnet Ireland spolupracujeme přímo s podniky a partnery z různých odvětví a regionů, abychom nabízeli služby v oblasti rozvoje pracovních sil a talentů, které odpovídají potřebám irských malých a středních podniků. Díky tomu, že firmy stojí v centru tohoto procesu, jsme schopni nejen identifikovat výzvy, kterým podniky v Irsku čelí, ale také pochopit roli talentů při řešení těchto výzev.

Problémy, kterým čelí malé a střední podniky, a jak je překonat

Všechny malé a střední podniky na místní i celosvětové úrovni se v různé míře přizpůsobují novému, digitálnímu prostředí. Výzva udržet si přístup zaměřený na zákazníka a zároveň rozvíjet transformační a digitální strategie, vytvářet plány odolnosti podniku a spolupracovat s ostatními podniky a odborníky v dané oblasti vyžaduje, aby malé a střední podniky prověřily dovednosti, které mají – a talenty, které potřebují. 

Z naší spolupráce s průmyslovými podniky víme, že malé a střední podniky dávají na první místo zákazníky – a neustále zlepšují způsob, jakým komunikují se svými klienty, a zároveň vyhodnocují růst a rozvíjejí tržní strategie, které zahrnují různé produkty a oblasti.

Společnost Skillnet Ireland spolupracuje s podniky, aby jim pomohla diagnostikovat a posoudit jejich digitální vyspělost, aby mohly přesně určit, kde se právě nacházejí na cestě k digitalizaci, a sladit potřeby dovedností s cíli společnosti. Díky pevnému začlenění inovací a digitální transformace do DNA a kultury organizace mohou firmy řešit příležitosti v oblasti technických i průřezových dovedností, které před nimi stojí, a vypořádat se s existujícími problémy (jako je potřeba stanovit strategický přístup k inovacím, rozvíjet technické a měkké dovednosti zaměstnanců, zajistit efektivní realizaci atd.) 

Tento přístup je také v souladu s cíli, které si Evropská komise stanovila v rámci Digitální dekády – do roku 2030 má být v Evropě zaměstnáno 20 milionů odborníků na informační a komunikační technologie. 

Úspěšná digitální transformace společnosti však přesahuje nabídku školení a zvyšování kvalifikace na pracovišti. Přezkoumáním dovedností, které v organizaci fungují, a zaměřením se na rozvoj rámců, které jsou provázané s celkovými cíli podniku a zároveň sladěné s různými podnikovými funkcemi, mohou společnosti dospět do fáze, kdy dlouhodobá investice přinese růst, prosperitu a úspěch.

Jak může platforma pro digitální dovednosti a pracovní místa pomoci podnikům?

Náš přístup k malým a středním podnikům je sice osvědčený, ale pro náš budoucí hospodářský růst je klíčové získat je pro aktivní zapojení do agendy dovedností.

V irské síti Skillnet vítáme platformu pro digitální dovednosti a pracovní místa a klíčovou roli, kterou hraje jako otevřená a přístupná síť, do níž se mohou podniky zapojit.

“Výzvy, kterým irské podniky čelí, nejsou v Irsku ojedinělé – v celé Evropě pozorujeme podobné trendy, pokud jde o zrychlující se digitalizaci a dopad převratných technologií na podnikatelské prostředí. Možnost čerpat osvědčené postupy z jiných států prostřednictvím této platformy je příležitostí, která by mohla přinést dividendy v podobě aplikace technik, jež mají významný dopad na podniky a jejich zaměstnance, a to napříč celou Evropou.”

Víme, že “vítěznými” společnostmi budou ty, které účinně přijmou koncepci zavádění inovativního myšlení a technických řešení do všech aspektů podnikání a zaručí, že pracovní síla zůstane konkurenceschopná a na špičkové úrovni.

Irská síť Skillnet Ireland bude i nadále pomáhat Platformě pro digitální dovednosti a pracovní místa prací na vývoji dalších inovativních řešení, která pomáhají podnikům řešit nedostatek digitálních dovedností.

Všichni pracujeme na tom – a sdílíme společný cíl -, abychom našim podnikům pomohli stát se globálními lídry v oblasti inovací, zavádění technologií a digitální transformace.

Jsme ambiciózní ve vztahu k Evropě a jsme ambiciózní ve vztahu k evropským podnikům.

O síti Skillnet Ireland 

Skillnet Ireland je agentura irské vlády na podporu podnikání, která je zodpovědná za podporu konkurenceschopnosti, produktivity a inovací irských podniků formou podnikového rozvoje pracovních sil.  

O autorovi článku

Mark Jordan je hlavním technologem společnosti Skillnet Ireland. Je zkušeným a inovativním vedoucím pracovníkem s odbornými znalostmi v oblasti zavádění technologií, provozního řízení, transformace systémů a dodržování právních předpisů. Ve společnosti Skillnet Ireland Mark vede strategii a agendu technologických dovedností.

@ Drazen – stock.adobe.com

⚠ Disclaimer: Text byl automaticky přeložen z evropské platformy Digital Skills and Jobs. Pokud jste v textu našli chyby, obraťte se, prosím, na digikoalice@npi.cz.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem