V roce 2022 byla v rámci projektu INCoDe.2030 představena portugalská koalice pro digitální zaměstnatelnost – Digitální dovednosti a pracovní místa – vycházející z předpokladu, že probíhající digitalizace ekonomiky a společnosti vyžaduje spolupráci všech veřejných a soukromých subjektů, aniž by kdokoli zůstal pozadu.

Co nejlepší výsledky digitalizace

V Evropě má pouze 57 % obyvatel základní digitální dovednosti potřebné pro digitální svět, ve kterém žijeme. Každý šestý Evropan nemá vůbec žádné digitální dovednosti. Zároveň je v EU více než 400 000 volných pracovních míst pro odborníky na informační a komunikační technologie a více než třetina podniků uvádí chybějící digitální schopnosti u svých zaměstnanců. V Portugalsku disponuje digitálními dovednostmi nad základní úrovní pouze 29 % Portugalců.

Platforma pro digitální dovednosti a pracovní místa v Portugalsku vznikla s vědomím, že dnes je více než kdy jindy na dosah ruky příležitost využít výhod digitálního přechodu a jeho rychlého tempa a plně využít výhod, které může jednotný digitální trh v Evropě poskytnout. Jen tak dosáhneme společné evropské konkurenceschopnosti a skutečně inkluzivní digitální společnosti.

“Portugalsko je země plná talentů, ale musíme najít způsob, jak je lépe zúročit. Na tuto cestu jsme se vydali s velmi jasnými cíli: zajistit přístup k digitálním technologiím pro všechny obyvatele a podporovat základní digitální dovednosti; u těch, kteří již tyto dovednosti mají, je zlepšit prostřednictvím zvyšování kvalifikace; modernizovat systémy vzdělávání a odborné přípravy; pokud možno rekvalifikovat pro zaměstnání v oblasti informačních a komunikačních technologií prostřednictvím rekvalifikace; a vyškolit kvalifikované odborníky, kteří by zaplnili rostoucí počet volných pracovních míst ve všech odvětvích hospodářství.”

Digitální dovednosti: zhodnocení portugalského úspěchu

Od začátku jsme věděli, že se jedná o ambiciózní cíle, které vyžadují úsilí a práci mnoha lidí. A skutečně, mnozí se spojili, aby splnili tuto velkou výzvu, kterou je podpora digitálních dovedností v Portugalsku a podpora větší zaměstnatelnosti v tomto odvětví.

Dnes se platforma pro digitální dovednosti a pracovní místa v Portugalsku může pochlubit významnými výsledky: 58 subjektů, 127 zveřejněných vzdělávacích akcí, 44 zahájených aktivit a 46 uspořádaných akcí.

“Aktivity, jako je Rampa Digital (Digitální rampa), v rámci které poskytujeme bezplatnou diagnostiku mikropodnikům a malým podnikům, abychom zjistili, které technologie a nástroje by jim nejlépe pomohly zlepšit jejich práci, nás naplňují hrdostí. EUSOUDIGITAL (I AM DIGITAL) zase získává mladé lidi, kteří učí dospělé a seniory posílat e-maily nebo vytvářet účet na sociálních sítích. A UPSKILL – Digital Skills and Jobs, další skvělý příklad, si klade za cíl do roku 2023 přeměnit 3 000 aktivních a nezaměstnaných pracovníků na odborníky v oblasti informačních a komunikačních technologií.”

A protože v Portugalsku, stejně jako v Evropě, přetrvávají značné nerovnosti mezi muži a ženami, pokud jde o úroveň dovedností, přístup k digitálním technologiím a zastoupení v technologických profesích, jsme hrdí na programy, jako je Engenheiras por um dia (Inženýři na jeden den), které inspirují mladé dívky formou výzev, studijních pobytů, mentorských akcí a workshopů k tomu, aby se věnovaly kariéře v oblasti technologií nebo inženýrství.

Ve spolupráci se společností Deloitte také pořádáme rozsáhlejší průzkum v celé zemi zaměřený na rozvoj digitálních kapacit. Do konce roku doplníme na portugalskou platformu pro digitální dovednosti a pracovní místa další užitečné informace, abychom dále pomohli skutečnému přechodu na digitální technologie v celé zemi.

“Jsme si vědomi dosavadní obrovské práce, ale chceme víc. Uvědomujeme si, že když připravujeme zemi a Evropu na budoucnost, musíme připravit i ty, kteří v ní žijí, aby se tomuto procesu digitalizace přizpůsobili a drželi s ním krok.”

U příležitosti druhého výročí Platformy pro digitální dovednosti a pracovní místa zveme všechny Portugalce, aby navštívili portál digitalcoalition.pt a seznámili se s fantastickými možnostmi, které nabízí a přejeme si, aby se dostaly ke stále většímu počtu lidí. Od nabídek pracovních míst, přes analýzu digitálních dovedností až po více či méně specializovaná školení a iniciativy napříč celou zemí, které mají za cíl lépe si poradit s digitálními technologiemi – příležitosti jsou tu pro každého.

Čím více jich využijeme, tím lépe budeme připraveni na současnost i budoucnost.

O autorce článku 

Luisa Ribeiro Lopes je předsedkyní správní rady domény .PT, subjektu odpovědného za správu národní domény nejvyšší úrovně .pt, a generální koordinátorkou národní iniciativy pro digitální kompetence e.2030, INCoDe.2030. Luisa je rovněž členkou národní rady DECO.

Luisa vystudovala práva na Právnické fakultě Lisabonské univerzity, je doktorandkou genderových studií na Lisabonské univerzitě a je členkou několika národních a mezinárodních skupin pro rozvoj informační společnosti, například projektu Azores: Digitální region, Mise pro informační společnost a APDSI. Luisa je členkou strategické rady ACEPI a členkou výkonného výboru MUDA – Hnutí za aktivní využívání digitálních technologií.

© okcm/Shutterstock.com

⚠ Disclaimer: Text byl automaticky přeložen z evropské platformy Digital Skills and Jobs. Pokud jste v textu našli chyby, obraťte se, prosím, na digikoalice@npi.cz.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem