Evropská platforma pro digitální dovednosti a pracovní místa přináší 5 tipů, jak toto léto zlepšit své digitální dovednosti.

Léto již není pouze za rohem, což nám nedávná vlna veder v Evropě velmi důrazně připomněla. Vysoké teploty plnily titulky prakticky ve všech členských státech EU, což zdůraznilo potřebu naléhavých opatření a plné mobilizace ekologických a digitálních řešení. Jak tedy můžeme zajistit, aby nová digitální řešení skutečně otevřela dveře udržitelnější a ekologičtější budoucnosti? Jednou z odpovědí na tuto otázku jsou investice do dovedností lidí. Více než kdy jindy musí být Evropané vybaveni správnou kombinací základních digitálních (a pokročilých dovedností v oblasti IKT), aby mohli prosazovat technologické inovace a zůstat konkurenceschopní ve světě, který se digitálními technologiemi neustále mění. 

Evropa dosáhla v oblasti digitálních dovedností v posledních letech značného pokroku, ale máme-li dosáhnout cílů digitální dekády, tj. 20 milionů specialistů v oblasti IKT v roce 2030 a 80 % Evropanů s alespoň základními digitálními dovednostmi, zbývá ještě dlouhá cesta. Stále více Evropanů využívá internet každý den, ale pouze 54 % občanů má k tomu potřebné dovednosti. Více než polovina společností v EU má potíže s náborem odborníků na IKT a méně než 4 % absolventů vysokých škol přichází z univerzit s diplomem v oboru IKT.

Dobrou zprávou je, že diplom v oblasti IKT již není nezbytným předpokladem pro pracovní místa v oblasti technologií a existuje řada způsobů, jak své dovednosti dále rozvíjet, i když se v digitálním světě necítíte jako ryba ve vodě. Od zdrojů digitálních dovedností ke krátkým kurzům, programům odborné přípravy a hromadným otevřeným kurzům (MOOC): letos v létě může být dokonalý čas na zlepšení vašich digitálních dovedností vlastním tempem. Našli jsme 5 tipů, které vám pomohou dostat se tam, kde chcete získat – rychleji. 

Tip č. 1: Provést test digitálních dovedností a zahájit svou digitální cestu

Víte, na čem jste a a otevřete svět možností, kam můžete jít. Věděli jste, že lidé mají obecně tendenci nadhodnocovat svou úroveň digitálních kompetencí? 

Využijte test sebehodnocení digitálních dovedností, abyste určili silné a slabé oblasti a načrtněte cestu k profesní dráze senů. 

Bonusové body: Tento nástroj je v souladu s evropským rámcem digitálních kompetencí DigComp a je k dispozici ve 30 jazycích. 

Chcete se dozvědět více o DigCompu? Jeho poslední aktualizace 2.2 nyní zohledňuje vznikající technologie, jako je umělá inteligence. Podívejte se nanázor Dr. Riiny Vuorikariové ze Společného výzkumného střediska, která za tímto rámcem stojí, a na její tipy, jak si lépe uvědomovat způsob, jakým s novými technologiemi pracujeme. 

Tip č. 2: Používejte MOOC a vyrovnávat své digitální dovednosti 

Nezapomeňte, jak jsme zmínili, že univerzita již není jediným způsobem, jak získat zaměstnání v oblasti technologií? Digitální svět je tolik víc než programování a kódování, ale všichni musíme někde začít. Podívejte se na náš seznam hromadných otevřených on-line kurzů a posuňte se od začátečníka k digitálnímu odborníkovi. Platforma pro digitální dovednosti a pracovní místa má kurzy pro všechny!

Seznamte se s digitální transformací, jejími výzvami a příležitostmi. Budoucnost práce se mění a abychom se přizpůsobili novým formám a úlohám v práci, musíme pochopit, jak k nim došlo a proč se stávají tak důležitými. Navrhujeme, abyste svou cestu zahájili kurzy Digital SkillUp – skvělý úvod k digitální revoluci, přehled vznikajících technologií a hlubší vklad do kybernetické bezpečnosti. 

A pokud se opravdu zajímáte o to, jak technologie změnila náš každodenní život a chcete se hlouběji zabývat, vyberte z níže uvedeného seznamu. 

Chcete začít kódovat, programovat nebo analyzovat údaje, ale nejste si jisti, kde začít? Kurzy MOOC, které jsme vybrali níže, nevyžadují žádné předchozí znalosti, ale vytvářejí pevný základ pro další rozvoj. 

Zájem o vznikající technologie, jejich potenciál a to, co musí nabídnout? Níže uvedené MOOC vám mohou pomoci urychlit tento svět, který se již nevytváří, a dovést vás k vizi budoucnosti inteligentních měst. 

Máte již některé teoretické znalosti, ale nikoli digitální dovednosti? Podívejte se na úvod do paralelního plánování, MOOC, který vyvinuly PRACE a Lublaňská univerzita ve Slovinsku.

Tip #3: Najděte obsah ve vašem jazyce a seznamte se s Národní koalicí ve vaší zemi

Možná jste si všimli, že na Platformě se stále častěji objevují školení na národní úrovni a příběhy úspěchu ve členských státech EU. Tato zpráva přichází přímo od Národních koalic pro digitální dovednosti a pracovní místa a jejich příslušných webových stránek.

Nejste si jisti, co jsou národní koalice nebo co dělají? Toto shrnutí vám pomůže naučit se více a seznámit se s nejnovějším vývojem v oblasti digitálních dovedností. Vyberte svou zemi ze seznamu národních koalicí a zapojte se do školení, která nabízí na webových stránkách. 

Tip č. 4: Pročítejte novinky z celé Evropy a nechte se inspirovat

Tento rok se toho napříč Evropou děje opravdu hodně: Bulharsko zahájilo nový institut AI INSAIT, Slovensko rozjelo kampaň zaměřenou na digitální dovednosti, IT Fitness test, kterou rozšířilo a nyní tak IT Fitness test probíhá ve všech zemích V4 (Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko) a programy odborné přípravy řecké agentury práce OAED by měly jen v roce 2022 vytvořit více než 85.000 pracovních míst

Ve Francii tři vládní agentury spojily síly s cílem nabídnout lepší digitální učení v oblasti kybernetické bezpečnosti, překlenout znalosti v oblasti vzdělávání a odborného vzdělávání a přípravy s dovednostmi potřebnými pro práci prostřednictvím online platformy PIX. Od svého zahájení v roce 2021 se internetové stránce belgické národní koalice Digiskills Belgium podařilo vytvořit rozsáhlé úložiště s možnostmi odborné přípravy na všech úrovních, které je k dispozici v několika jazycích. 

Uskutečnilo se také mnoho úspěšných akcí v zemích EU. Itálie a Španělsko uspořádaly národní ceny za digitální dovednosti, které ocenily inovativní digitální projekty s potenciálem pro sociální přínos. Lotyšského digitálního týdne se zúčastnilo 4 150 zúčastněných stran z celého Lotyšska, aby diskutovali o budoucnosti digitálních dovedností. Maltský veřejný hackathon MaltaPi zaznamenal úspěch v tom, že studenti z Finska a Malty mluvili o tom, jak se digitální hry a videohry přeměnily v profesní vášni a ukázalli své dovednosti v oblasti základní robotiky a programování. Hackathony organizované v rámci projektu „Propojená Litva“ sdružovaly téměř 200 dětí a odměňovaly nejinovativnější digitální řešení. 

Tip č. 5: Udržujte se v obraze o nejnovějších trendech v oblasti digitálních dovedností

Učení již není pasivním procesem pouhého získávání dobře zpracovaných a kompaktních informací. Učit se znamená zkoumat, otevřít se jiným poznatkům a rozvést témata, která vyvolala náš zájem na cestě. Chcete vědět, co se děje s digitálními dovednostmi v Evropě? 

Zamiřte na Platformu pro digitální dovednosti a pracovní místa, tedy do domova EU pro digitální dovednosti. Podělte se o své znalosti, pokládejte otázky, vyměňte si tipy – a dostaňte se ke kořenům vývoje digitálních dovedností v celé Evropě.

⚠ Disclaimer: Text byl automaticky přeložen z evropské platformy Digital Skills and Jobs. Pokud jste v textu našli chyby, obraťte se, prosím, na digikoalice@npi.cz

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem