Úvod

Jak rychle se rozvíjí technologie, tak rychle se rozvíjí i počítačová kriminalita. Abyste ochránili sebe a svá data, je důležité pochopit základy kybernetické bezpečnosti.

Co je kybernetická bezpečnost?

Kybernetická bezpečnost je ochrana počítačových sítí a uživatelských dat před neoprávněným přístupem nebo krádeží. Je základem jak pro podniky, tak pro jednotlivce.

Bez řádné ochrany může dojít k napadení počítačových sítí a odcizení vašich osobních údajů. Existuje však mnoho opatření, která můžete přijmout na ochranu před kybernetickou kriminalitou.

Zásadní je také povědomí o tom, jaké hrozby na nás můžou v kyberprostoru čekat.

Nejčastější internetové hrozby (scamy)

Phishingové podvody: To je případ, kdy obdržíte e-mail nebo zprávu, která se jeví jako by byla z legitimní společnosti, ale ve skutečnosti je od podvodníka. Cílem phishingového podvodu je přimět vás ke sdělení vašich osobních údajů, například jména, adresy nebo čísla kreditní karty. Častým terčem bývají uživatelé internetových bazarů (Vinted, Bazoš, Sbazar aj.).

Malware: Jde o software, který je navržen tak, aby poškodil váš počítač. Malware může zahrnovat viry, spyware a ransomware. Může být do počítače nainstalován bez vašeho vědomí a může poškodit vaše soubory nebo dokonce ukrást vaše informace.

Podvody v sociálních médiích: Jedná se o podvody, které se vyskytují na platformách sociálních médií, jako je Facebook nebo Twitter. Mohou zahrnovat falešné soutěže nebo dárky, phishingové podvody a útoky malwaru. V tomto směru je dobré si dávat pozor i na podezřelé zprávy od vašich přátel.

Chcete-li se před těmito podvody chránit, měli byste být vždy obezřetní vůči všem nevyžádaným zprávám, které obdržíte, a nikdy byste neměli poskytovat své osobní údaje, pokud si nejste zcela jisti jejich zdrojem. Měli byste si také do počítače nainstalovat antivirový a antispywarový software a dávat si pozor, na jaké odkazy při procházení internetu klikáte.


Tipy, jak zůstat v bezpečí online

  1. Používejte silné heslo, pravidelně ho měňte a nepoužívejte stejné heslo pro více účtů. Pomůže také dvoufaktorové ověřování a správce hesel.
  2. Nainstalujte si spolehlivý antivirový software a udržujte jej aktuální.
  3. Neotvírejte e-maily od neznámých odesílatelů.
  4. Dávejte si pozor na to, jaký obsah sdílíte online a kdo ho může zobrazit.
  5. Kdykoliv je to možné, používejte zabezpečené připojení Wi-Fi.
  6. Ujistěte se, že je software vašeho mobilu či počítače aktuální.
  7. Pravidelně zálohujte svá data.
  8. Dodržujte správnou kybernetickou hygienu.


Závěr

Chovejte v online prostoru obezřetně. To, co byste normálně nedělali v reálném světě, nedělejte ani v online prostoru.

Dávejte si pozor na to, jaké informace sdílíte online, vždy kontrolujte URL i zabezpečení stránky, a buďte podezřívaví ke všem nevyžádaným e-mailům nebo odkazům. Zajímejte se o zdroj informací.

Aktivně se chraňte a nainstalujte si antivirový software, udržujte ho aktuální a dávejte si pozor na to, které webové stránky navštěvujete.

A nakonec, pravidelně zálohujte svá data, abyste je mohli obnovit, pokud dojde k jejich zneužití. V tomto směru se nebojte poradit s odborníky či zkušenějšími přáteli/kolegy.

Všechny tyto postupy vám pomohou chránit se před potenciálními hrozbami v digitálním světě.

Zajímají vás další informace o kyberbezpečnosti?

🔵 Zkuste interaktivní vzdělávací Kybertest a zjistěte, jaké jsou vaše slabiny.
1800 lidí jím prošlo. A jen 43 % uspělo.

🔵 Přihlaste se na kurz Úvod do kybernetické bezpečnosti od Czechitas.

🔵 Pro žáky od šesté třídy můžeme doporučit iniciativy Buď safe online a Jsem netvor, tvor, který žije na netu.

🔵 A ani ve vyšším věku není prostor pro vytáčky, proč se neorientovat v bezpečnosti onlinu. Je tu Digitální vzdělávání pro seniory Nadace Vodafone nebo pomůcka SENIOR od NÚKIB, které usnadní rozpoznávání nebezpečných zpráv a triků internetových padouchů, ale i mnohem víc.

Pokud již podnikáte nějaké aktivity a osvětu v kyberprestoru, podělte se o ni v rámci již 20. ročníku Dne bezpečnějšího internetu s hashtagem #SID2023! Den bezpečnějšího internetu proběhne už 7. února 2023.

Všechny obrázky použité v tomto článku byly vygenerovány pomocí umělé inteligence.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem