Úvod

Pravděpodobně tohle čtete na počítači nebo na telefonu. A pokud jste jako většina lidí, nejspíš tento článek dočtete, pak zkontrolujete Instagram, odpovíte na pracovní e-mail a přepnete na Facebook.

Jsme tak propojeni se svými zařízeními, že je snadné nechat je převzít kontrolu nad naším časem, a tím také nad naším životem.

Dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak tomu zabránit a naučit se vědomému používání našich zařízení.

Proto jsme pro vás připravili těchto pět snadných kroků k digitální pohodě, které můžete začít implementovat právě teď.

Co je to digitální pohoda?

Digitální pohoda nebo také well-being, spočívá v tom, že uděláte krok zpátky od svých digitálních zvyklostí a začnete žít zdravější a vyváženější život. Jde o zvědomení toho, kolik času trávíte online a jaký to má dopad na vaše fyzické a duševní zdraví. V dnešní době se stále častěji projevují naše úzkosti z představy, že přijdeme o nejnovější informace, které nám dokáže digitální svět bleskově poskytnout. Říká se tomu také FOMO (fear of missing out) a nejdůležitější krok je uvědomění, že tento problém se může týkat právě mě.

Nejde o to vzdát se telefonu nebo počítače úplně, ale používat je tak, aby technologie zůstaly služebníky, ne pány.

Zavedení zdravých návyků

Nejlepším způsobem, jak vytvořit digitální pohodu, je vytvořit zdravé návyky. Pokud si dáte závazek, že se budete s digitálním světem propojovat ohleduplněji, bude snazší udržet
se na správné cestě.

A není vždy snadné dodržovat tahle předsevzetí, zejména pokud jde o něco tak všudypřítomného, jako je digitální svět.

Proto pro vás máme několik tipů, které by mohly pomoci:

1 Udělejte si seznam činností, které vás baví, a najděte si na ně čas mimo čas strávený u obrazovky. Věnujte s činnostem, které vám přinášejí potěšení a radost. Začněte s novým koníčkem nebo znovu rozviňte ten starý. Přesuňte svou pozornost od technologií, travte čas se svými blízkými, navažte kontakt se starými přáteli a najděte si i nové. Znovu se nalaďte na to, jaké to je poznávat svět offline.

2 Stanovte si hranice a dodržujte je. Rozhodněte se, kolik času stráveného u obrazovky je pro vás zdravé, a tento limit dodržujte. U mnoha telefonů je možné tento limit přímo nastavit, kdy vás poté samotné zařízení upozorní, že překračujete vámi stanovenou dobu. Pokud se vám stane, že budete chtít zůstat online ještě pár minut, připomeňte si širší souvislosti, proč jste se rozhodli tento limit udělat.

3 Pravidelně se odpojujte od digitálního světa. Vezměte si na den nebo víkend volno od sociálních médií, internetu atd. a opravdu se od zařízení odpojte. Můžete také zkusit vypnout oznámení nebo si naplánovat čas na určité činnosti, které se netýkají technologií.

4 Vyhněte se používání telefonu jako budíku a zkuste místo něj používat analogový budík. Omezíte tím používání telefonu a kontrolování zpráv hned po probuzení.

5 Naučme se říkat „ne“ irelevantním upozorněním, činnostem, scrollování i aplikacím. Pokud na Instagramu nesledujete pouze pár stránek, nesnažte se dojet na jeho konec a vidět všechny příspěvky. Nastavte si notifikace tak, aby byly opravdu relevantní.

Sledujte svůj pokrok a vyhodnocujte

Abyste se ujistili, že váš pokrok je správný, je důležité sledovat používání digitálních technologií. Začněte tím, že budete sledovat čas strávený na svých zařízeních a činnosti, které vám zabírají nejvíce času.

Jakmile vyhodnotíte, které činnosti vám zabírají většinu dne, stanovte si realistické cíle pro snížení používání digitálních technologií. Ujistěte se, že nasloucháte svému tělu –⁠ pokud jsou pro vás tři hodiny denně strávené na zařízení příliš, zkraťte je na 45 minut denně a přidejte další omezení, pokud je potřebujete. Jestli jste zvyklí trávit online 15 hodin, zkraťte to pro začátek na 13h. Jakýkoli pokrok je krok kupředu. Stanovte si cíle, které jsou reálné právě pro vás.
 A nezapomeňte se odměnit, když dosáhnete určitých milníků; oslavte své úspěchy!

Nakonec každých několik týdnů nebo měsíců proveďte přehodnocení, abyste se ujistili, že vaše změny skutečně fungují.
Cítíte se uvolněnější? Spíte lépe? Je ve vašich vztazích méně napětí?
Pokud něco nefunguje, nebojte se provádět úpravy, dokud nenajdete tu správnou rovnováhu.

Závěr

Věříme, že dodržováním těchto pěti jednoduchých kroků k digitálnímu well-beingu, si můžete užívat lepšího života offline i online.

Kam dál?
Pokud se zajímáte o digitální well-being podrobněji, přeskočte rovnou na náš starší článek, kde najdete mnoho informací i důležitých odkazů.

Věnujete se digitální pohodě vašich dětí či studentů? Neměl by vám uniknout Kalendář digitálního well-beingu, který obsahuje 12 konkrétních aktivit, které mohou učitelé vyzkoušet se svými žáky v průběhu celého roku, například ve formě třídních projektů.

Jako přehledný rozcestník vám poslouží i náš Katalog kyberprevence.

Také projekt Digitální zdraví dětí se snaží šířit povědomí o negativních, ale i možných pozitivních vlivech technologií na dětský vývoj a rodinu obecně.

A rozhodně nezapomínáme ani na iniciativy našich členů, jako je Avast Foundation (Buď safe online) nebo iniciativy Jules a Jim.

Všechny obrázky použité v tomto článku byly vygenerovány pomocí umělé inteligence.


Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem