Zdokonalení digitálních dovedností může být přínosné pro všechny oblasti našeho života, včetně práce, vzdělávání i toho osobního. Podle předpovědí Světového ekonomického fóra porostou digitální dovednosti v příštích letech nejrychleji ze všech dovedností.

Nachystali jsme pro vás pár jednoduše aplikovatelných tipů, které vám pomůžou se v této oblasti zlepšovat snadno a rychle!

1) Zjistěte úroveň svých digi dovedností

Abyste se v něčem mohli začít zlepšovat, vždy je nejlepším prvním krokem zjistit, jak jste na tom, a jaké jsou vaše silné a slabé stránky.

Otestovat své dovednosti můžete pomocí evropského testu digitálních dovedností, po jehož absolvování získáte certifikát s výsledky. Pokud navíc využíváte nástroj Europass a jste přihlášeni do testu svým Europass profilem, certifikát se vám automaticky uloží do vašeho Europass portfolia.

Vyzkoušet můžete i největší a bezplatný online test digitálních dovedností IT fitness test. Pokud jste učitel(ka), pak je pro vás ideální nástroj Učitel21 nebo nástroj SELFIE.

2) Využijte široké nabídky kurzů

Na našem webu najdete celou řadu kurzů, které se zaměřují na různé části digitálního světa.

Vybrat si zde můžete kurzy našich partnerů, jako jsou Czechitas, Microsoft, či ECDL CZ.

Pokud vládnete také angličtinou, pak platformy jako Coursera, Udacity a edX nabízejí kurzy v široké škále témat, od základních počítačových dovedností až po pokročilejší programovací jazyky.

Pro učitele jsou tu pak kurzy od European Schoolnet Academy, MFF UK, Včelky či TIB.

3) Cvičte, cvičte, cvičte

Čím častěji budete digitální nástroje používat, tím pohodlněji se s nimi naučíte pracovat. Najděte si čas na procvičování používání různých softwarových aplikací, platforem sociálních médií, úpravy fotek či videí a dalších digitálních nástrojů.

Zajímavé aplikace (nejen) do výuky jsme pro vás sepsali v několika článcích, např. 5 nejlepších aplikací pro ozvláštnění vaší výuky v novém školním roce či Tipy na nástroje AI pro využití ve výuce.

Zajímavé a aktuální tipy přináší i Učitelský Spomocník.

4) Zapojte se do online komunit

Zapojení do online komunit nebo fór může být skvělým způsobem, jak se učit od ostatních a získat zpětnou vazbu o svých digitálních dovednostech. Zapojujte se do diskusí a nebojte se zeptat nebo konzultovat.

Začít můžete třeba facebookovou skupinou DigiKoalice školám nebo si vybrat skupiny jako Učiteléučitelům.cz, kteří sdílí dobrou praxi pedagogů mezi sebou.

5) Účastněte se seminářů a školení

Mnoho organizací nabízí workshopy a školení o digitálních dovednostech. Díky našemu Kalendáři akcí, který sdílíme i na sociálních sítích vám neunikne žádná zajímavá akce z digi světa.

6) Staňte se dobrovolníkem

Dobrovolnictví v projektu nebo organizaci, která se zabývá digitálními technologiemi, může být skvělým způsobem, jak získat praktické zkušenosti a rozvíjet své digitální dovednosti.

Velké množství příležitostí pro dobrovolnictví nabízí například Česko.digital.

Nezapomeňte, že zlepšování digitálních dovedností vyžaduje čas a praxi, takže buďte trpěliví a vytrvalí ve svém úsilí o učení a rozvoj.

Líbil se Vám náš článek? Podělte se o něm se světem